Buurtspoorwegen

Deze pagina Buurtspoorwegen wordt aangevuld met foto's, zichtkaarten en informatie over de buurtspoorwegen in de regio Geraardsbergen. We trekken het specifieke regionale karakter van deze webstek door naar de buurtspoorwegen. Met dank aan Filip Schollaert uit Geraardsbergen voor de deskundige hulp en het mede-opzoekingswerk.Toegevoegd in maart 2016
  • Zicht op gasthof  "In den Notelaar". De trambaan loopt halverwege links uit beeld. Het gasthof zelf staat op grondgebied Edelare, de trambaan in het veld is reeds Oudenaarde. De kaart dateert uit de jaren 1905 - 1908. Verzameling S. De Schuiteneer.


  • Oude postkaart waar de oude hoeve nog te zien is. De nieuwe villa staat er nog niet. De trambaan is wel aangelegd. Verzameling S. De Schuiteneer


Toegevoegd in februari 2016
  • Een fantasiekaart met de oude stoomtram...


Toegevoegd in april 2015

  • Fantasiekaart van Brouwerij Roman te Mater met "nieuwe" tram.

  • Twee nieuwe foto's trambedding Pluimbroek (Deftinge)

  • Oude prentbriefkaart Oorloge Nederbrakel
Op 10 april 2015 vond een uiteenzetting plaats over het tramtracé voor de Geschied- en Heemkundige kring Triverius uit Brakel.

Op deze druk bijgewoonde bijeenkomst (meer dan 50 toeschouwers) waren welgeteld nog twee mensen die op de tram gezeten hadden ! Eén man herinnert zich nog levendig hoe tijdens de rit van Deftinge naar Geraardsbergen de schooljongens de laatste wagon op 2 wielen deden rijden in de bochten. Het kwam zelfs zover dat de ticketcontroleur naar de directie van de school stapte... Overigens stonden de houten banken langs weerszijden van de wagon en was er basiscomfort met een "duveltje", een kleine zwarte kachel.